Sidvisningar förra veckan

28 januari 2011

Nya kunskaper

Agnes verkar ha kommit ur sin "fas". 3-månaderskrisen kallas den visst. Varsågoda och läs nedan hur detta språng brukar yttra sig:

Nyanser

12 veckor

Liksom tidigare kan du märka att ditt barn blir skrikigare, klängigare, sover och äter sämre och kanske är tystare än förut.

Vid 12 veckor kliver så barnet in i nyansernas värld. Barnet lär sig både att uppfatta nyanser och att utföra dem själv. Hon kan tex höra skillnad i tonläget i en röst, eller uppfatta hur ljuset ändras i ett rum när solen går i moln. Du märker att barnets rörelser blir mjukare när hon sträcker sig efter något och när hon vrider på huvudet och följer en sak med ögonen.

Exempel på nya färdigheter:

-rör huvud och ögon smidigt när hon följer något med blicken
-drar sig upp till sittande om hon håller dig i handen
-använder bägge fötterna för att skjuta ifrån när hon sitter i babysitter eller ligger på en filt
-greppar om saker med båda händerna
-stoppar allting i munnen
-studerar och leker med händerna
-upptäcker att hon kan tjuta och gurgla och byter mellan olika toner
-blåser salivbubblor
-uttrycker tydligt att hon blir uttråkad av att göra samma saker eller titta på samma leksak för länge

Det känns som om Agnes är på andra sidan nu. Hon är åter en liten solstråle. Knappt något gnäll eller kink alls. Hon behöver inte bli buren för att kunna somna. Tutten och hon är fortfarande goda vänner men relationen bygger numera på mat och endast mat. Hon tar nappen igen och somnar lugnt och fridfullt om hon har den i munnen. Ibland somnar hon t.o.m. utan! Här är sakernas tillstånd ständigt ett flytande begrepp. Som förälder får man leka detektiv, klura ur vad som fungerar och inte fungerar.

Agnes har kommit ut på andra sidan som sagt, med nya färdigheter.

Om en stund ska mamman få bli ompysslad av frisören som ska avlägsna den 15 cm långa utväxten. Pappan ska ta hand om gosungen. Vilket betyder att jag inte har tid med er längre, nu ska här pumpas ut mjölk!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar